ANA Shanga/smycken

Då man köper en ANA Shanga modeller finns en lapp fastsatt på smycket med namnet på den kvinna som gjort det. Vill man veta mer om kvinnan kan man trycka på namnet i rullgardinen under ANA Shanga/smycken i huvudmenyn eller på länkarna längst ner på denna sida. 

Shanga betyder smycke eller pärlor på kiswahili och en av ANAs gruppverksamheter handlar just om att göra smycken.

Turkanafolket har en lång tradition där kvinnorna  pryder sig med halsband i långa rader. Ju fler halsband desto bättre. En status som kan ge många getter, kor och kameler den dag det är dags att giftas bort. Man byter ofta till sig pärlorna från indiska och somaliska handlare mot boskap, främst getter. Men några av pärlorna görs av dem själva som t.ex. Ngakirim, platta runda ringar som knackas ut från strutsäggsskal. Ett tidskrävande arbete. Dessa används i flera av ANA shangas modeller liksom gamla tjeckiska pärlor från en fabrik som stängdes 1916.De stora runda glaspärlorna i olika färger kommer från Tjeckien och kallas allmänt för Turkana beads.

DSC_5493

I Shangagruppen finns mellan 6-10 kvinnor. De arbetar 4 tim 5 dagar i veckan. Det är oftast kvinnor med små barn som är i shangagruppen. Där kan barnen ammas, ligga och sova och krypa runt på golvet. Det går inte på bageriet.

Då man köper en ANA Shanga modell finns en lapp fastsatt på smycket med namnet på den kvinna som gjort det. Vill man veta mer om kvinnan kan man trycka på namnet i rullgardinen under ANA Shanga/smycken i huvudmenyn eller här under. 

Abulon – Akaale – Akai – Akiru – Akure – Asibitar – Keriyo – Korobe – Lokaley – Lokinei – Lomokol – Munyes – Nangolol

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s