Mycket på gång

Har nu varit i Loki i en vecka. Kvinnorna i Shangan (smyckesverkstaden) arbetar från 9-13 fem dagar i veckan. Fast det är inte alltid de kommer i tid. Flera av dem har små barn som ammas. De sitter ofta i knäet medan mammorna trär pärlor. Ibland läggs de på ett sidobord eller på golvet för att sova. För tillfället är de 8 st kvinnor i shangan. Så det produceras en hel del och det gäller att hitta marknader. En del säljs lokalt men det mesta i Sverige, USA och Australien. Där säljs de av oss missionärer då vi berättar om vårt arbete. Vi har också vänner som hjälper oss att sälja. På så sätt kan kvinnorna få en liten inkomst varje vecka. Detta betyder oerhört mycket för dem.

Nu senast har de arbetat med en order. Det fattas några speciella färger för att göra allt klart. Dessa måste beställas från Nairobi. Under tiden har några gjort några nya armbandsmodeller. De använder små plastbitar som de skär ut från gamla plastburkar. Sedan gör de små hål i dem och använder dem för att hålla samman flera rader av pärlor. Problemet är att hitta ett bra sätt att låsa armbandet. Just nu använder de skruvlås. Men då måste man få hjälp att sätta på armbandet.

Esther är en ny kvinna som börjat i Shangan. Hon är syster till Caroline som dog mycket tragiskt i december. I vår konstitution står det att om en kvinna avlider kan hon ersättas med en nära släkting. På så sätt fortsätter familjen att få en liten inkomst. Caroline lämnade efter sig tre små barn. Nu är det mormodern som tar hand om dem.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s